Om

This is the default template for PivotX. You can change this text by editing the file '_sub_about.tpl' in your pivotx/templates/default/ folder. You can do this by directly editing the file, or you can go to 'Manage Media' » 'Templates' in the PivotX interface.

The image in the header is © Andreas Reinhold.

Sky av merker

Arkiv

Kategorier

Lenker

To change the links in this list, edit the file '_sub_link_list.tpl' in the pivotx/templates/default/ folder. You can do this by directly editing the file, or you can go to 'Manage Media' » 'Templates' in the PivotX interface.

Søk

Siste kommentarer

Tingo (Bestilt ny CD): Fikke rippet CD’ene i kveld. I går kveld forsøkte jeg med den bærbare Plextor’en, men da fikk jeg pro…
Tingo (Bestilt ny CD): Pakken med CD’ene ble levert sammen med avisen på dørmatta om morgenen 14 februar 2018 (PostNord). Ik…
Tingo (Endelig ny musikk…): og CDene lot seg rippe uten problemer.
Tingo (Musikk igjen): De tre CDene lot seg rippe uten problmer.
Tingo (Musikk - endelig): Fikk endelig tatt meg sammen og rippet disse to CDene. Ingen problemer.
Tingo (Squeezebox (V3) -…): I ettermiddag (søndag 14.2.2016) var V3’en svart igjen, så da benyttet jeg sjansen til å bytte fra mi…

Diverse

Drevet av PivotX - 2.3.11 
XML: RSS-strøm (2.0) 
XML: Atom-strøm 

Sommertid...

30 03 03 - 21:36 Ja, så er det sommertid igjen. Og vår i luften (med litt flaks så unngår vi å få mer snø før påske), så nå er det vel på tide å få ut motorsykkelen tenker jeg. Fremdeles så går det meste av fritida med til å lete etter leilighet, slik er det bare. Jaja, det ordner seg sikkert snart.

Et soltårn...

23 03 03 - 19:50 I Australia skal et selskap som heter EnviroMission bygge et tusen meter høyt tårn som skal lage elektrisk strøm basert kun på det at varm luft stiger. Høres det sprøtt ut? Vel, de har testet et prototype i Spania i sju år, og det tårnet ga ut 50kW kontinuerlig effekt. Rundt selve tårnet vil det være et drivhus med en diameter på 7 km, det er her den varme luften genereres. Taket på drivehuset skråner oppover inn mot tårnet, derfor stiger luften inn i tårnet. Når luften kommer inn i tårnet passerer den turbiner (vinddrevne) som genererer elektrisk strøm. Dette tårnet vil gi en effekt på 200MW, eller 650 gigawatt timer pr. år.

Verdens vanndag

22 03 03 - 19:16 22. mars er verdens vanndag (innstiftet av FN i 1993). Hadde det ikke vært flott dersom verdenssamfunnet (oss mennesker altså) kunne brukt like mye tid og energi på det som på krig?

Stockholm: Stampen

21 03 03 - 08:49 Dersom du er i Stockholm, så bør du se Gamla Stan. Og dersom du ikke lar deg skremme av litt Jazz, så er Stampen Jazz Pub stedet å besøke. Da jeg var i Stockholm i fjor sommer var jeg innom der en kveld. Kjempetrivelig! Hørte fra en kollega at Stampen feirer sitt 35-års jubileum denne uken. Der skulle man ha vært...

Bowling og Pizza

15 03 03 - 12:27 I går kveld laget vi en artig vri på klubbkvelden (for mc-klubben). Istedet for å dra på en eller anne pub og bare drikke øl og fortelle skrøner, så dro vi på Solli Bowling og spilte i et par timer. Nå er det mange år siden sist jeg har bowlet, men det er fremdeles like moro. Etterpå var det opp i restauranten (Peppes Pizza) og spise pizza, drikke øl og skrøne litt. Akkurat denne restauranten er visstnok den første som Peppes Pizza åpnet i Norge.

Våren kommer

12 03 03 - 23:07 Egon har de satt ut bord og stoler en stund nå. Og i dag så jeg de første motorsyklene på gaten. Hvis dette været fortsetter så er det ikke lenge før vi kan ta ut motorsyklene alle sammen. Jippi! :-)

København

10 03 03 - 17:38 På lørdag dro en kamerat og jeg til København for å treffe noen andre folk og ta noen øl sammen. Vi fløy fra Torp ved Sandefjord, og det var en grei opplevelse. Det sosiale treffet i København var også veldig bra, og vi hadde egentlig ingen planer for søndagen, vi skulle bare ta det med ro og vente på at flyet skulle dra hjem igjen. Men, i løpet av søndag formiddag, over noen kaffekopper så kom vi på at jeg adri har vært oppe i Rundetaarn, og da tok vi en tur dit. Danskene har skjønt det, billetten for å komme inn kostet bare 20 kroner. Selve tårnet er en fantastisk konstruksjon, du har en flott utsikt over byen fra toppen, og tårnet inneholder også et par skatter. Dersom du har anledning, så bør du ta en tur innom.

HTML-verktøy og andre irritasjonsmomenter

07 03 03 - 00:01 I kveld har jeg brukt flere timer på å oppdatere websidene til motorsykkelklubben. Sidene er laget i HTML, så jeg brukte HTML editoren til OpenOffice og Mozilla Composer for å oppdatere sidene. Sidene er opprinnelig laget med MS' sin Frontpage. Jeg er ikke imponert over koden det programmet lager. Hvorfor bruker jeg to forskjellige HTML-editorer? Fordi begge to har problemer. Jeg gleder meg til motorsykkelklubben får websider med et skikkelig system for "content management", slik at jeg kan slippe å skrive på steintavler.

Vinteren henger i...

04 03 03 - 09:20 Det kom mer snø i går, og jammen kommer det snø i dag også. :-(

Alexandria...

02 03 03 - 21:36 Det har vært brann i biblioteket i Alexandria . Det ser heldigvis ut til å ha gått bra, selv om flere enn tretti mennesker ble sendt på sykehus. Biblioteket er designet av det norske arkitektfirmaet Snøhetta.

TV-kveld...

02 03 03 - 03:37 Det er trivelig med en rolig kveld foran TV'en av og til. Først Jackie Brown og så klassikeren Stargate. Som avslutning så jeg slutten på Livvakt uten nåde.

Pages

Add some pages here, or start a new chapter.

Lenkedump

» Navnedag: Vegard, Vebjørn

Det er 31. mars (siste dagen i mars) og Vegard og Vebjørn sin dag. Forstavelsen Ve i begge navn betyr offerplass. Det tilsvarer også det gotiske wehs (hellig). På norrønt står gardr for vern eller gjerde.

 
» Navnedag: Olga, Holger

30. mars står det på kalenderen i dag, og det er Olga og Holger sin navnedag. Olga er en russisk form av Helga, som igjen er en bøyd form av det norrøne adjektivet heilagr (hellig). Holger regnes for å være en dansk form av Holmgeir, navnet er satt sammen av holmer (holme) og geirr (spyd).

 
» Navnedag: Jonas, Jonatan

Det er 29. mars, og navnedagen til Jonas og Jonatan. Opprinnelig fra hebraiske Jonah, som betyr due. Navnet kan også være kortform for Johannes. På hebraisk betyr Jonatan "Herren har gitt". Jonas er kjent fra hvales buk og dagen er også tradisjonell helgendag for martyren Jonas, som ble henrettet i år 327.

 
» Navnedag: Åsta, Åste

I dag er det 28. mars, og det er Åsta og Åste som har navnedag. Dette er sideformen til Astrid, som er sammensatt av det norrøne ass (gud) og fridr (vakker, skjønnhet). Navnene kan også være sideform for Åsa, Åse og den nyere utgaven Asta.

 
» Navnedag: Rudolf, Rudi

Rudolf og Rudi har navnedag i dag, 27. mars. Rudolf er tysk, tilsvarer det nordiske Rolf, norrønt Hrolfr - en sammentrekning av Hrodolfr; hrodr vil si ære / ry og olfr (ulfr) = ulv. Rudolf brukt i Norden fra midt på 1800-tallet. Rudi er en tysk kortform, kjent i Norge fra 1920-årene. Kong Rudolf I av Habsburg 1218 - 1291, filmstjernen Rudolf Valentino 1895 - 1926. Varianter: Rodolpho, Raol.

 
» Navnedag: Gabriel, Glenn

I dag er det 26. mars, og dagen til Gabriel og Glenn. Gabriel er hebraisk (Guds mann), og har vært i alminnelig bruk i Norge fra midten av 1600-tallet, men forekom allerede på 1200-tallet. På 1800-tallet ble det sjeldnere. Navnedag etter erkeengelen Gabriel, som fortalte jomfru Maria at hun skulle føde Jesus (Lukas 1, 26 - 38). Hunnkjønnsform Gabriela. Glenn er fra keltisk.

 
» Navnedag: Maria, Marie, Mari

25. mars er dagen til Maria, Marie og Mari. Av disse er Maria den eldste formen, en gresk-latinsk utgave av det hebraiske / armeiske Mirjam. Søster til Moses het Mirjam, hun førte an sangen og dansen etter kryssingen av Rødehavet. Navnets betydning er ikke klarlagt, teorier er "den tykkfalne", "den skjønne" og "barn av våre ønsker". Den første Maria vi hører om i Norge, var datter av Harald Hardråde, ca. år 1050. Marie og Mari er sideformer fra 1700-tallet. Varianter: Marian, Marion, Marja, Mary og Maja. I katolske land kan Maria også være mannsnavn.

 
» Navnedag: Ulrikke, Rikke

I dag er det 24. mars, og det er Ulrikke og Rikke som har navnedag. Begge navn er hunkjønnsformer av Ulrik, fra gammelhøytysk Uodalrich, sammensatt av "uodal" (hjem, arv, samme som vårt odel), og "rich" (mektig, hersker). En annen forklaring (Vågslid) kan være det norrøne Ulfrekt, senere Ulvrek - "ulvens hersker / sterk hersker". Wulfric er et gammelt engelsk navn. Ulrika var svensk dronningnavn, Ulrika Eleonora (1688 - 1741). Rikke og Ulla er nyere kortformer.

 
» Navnedag: Gerd, Gerda

Dagen i dag er 23. mars, og da er det Gerd og Gerda som har navnedag. Kommer fra det norrøne Gerdr, og hunkjønnsformen av mannsnavnet Gardarr, også alminnelig gårdsnavn. Derav det nordiske Gard. Betydningen er gjerde, vern og gård, og tilsvarer det russiske gorod. Feks. Novgorod ("ny gård"). Gerdr / Gjerd var også guden Frøys hustru, i poesien betegnelse for kvinne. Gerd brukt på Island før år 1000. I Norge ikke før på 1700-tallet. Gerda er en senere sideform, bl.a. kjent fra H. C. Andersens "Snedronningen" fra 1844, som også ble motenavn i sverige på denne tid.

 
» Navnedag: Paula, Pauline

Paula og Pauline har navnedag 22. mars. Begge pikenavn er dannet av Paul og Paulus. Det siste er romersk familienavn fra adjektivene pavus (ung) eller paulus (liten, den lille), et navn som apostelen Saul fra Tarsus tok etter sin omvendelse. St. Paula fra Roma (347 - 440) grunnla flere klostre i Betlehem. Pilegrimer fra Europa bragte navnet hjem. Kjent i Norge fra midten av 1800-tallet. Pauline og Paulina har vært meste brukt i Sverige. Varianter: Paola, Paulette og Polly.

 
» Navnedag: Bent, Bendik

21. mars er dagen til Bent, Bengt og Bendik. Dette er nordiske former av det latinske Benedictus (velsignet), og ble brukt i Norden allerede i det 12. århundre. Det er også skrevet Bendiks og Benedikt (brødrene Benedikt og Eirik i Inges saga, riddervisen "Bendik og Årolilja"). Benedikt er navn på 16 paver.

 
» Navnedag: Joakim, Kim

I dag (20. mars) er det Joakim og Kim som har navnedag. Opprinnelsen til Joakim er det hebraiske Jehojachim (Jahve/Gud vil opprette). Jojakim het en konge i Jerusalem (2. Kongenes bok 23, 34 - 37). Jomfru Marias far skal ha hatt navnet Joakim. Brukt i Norge fra 1400-tallet. Varianter: Jokum, Akkim, Giachimo, svensk kjæleform Jocke. Kim er både kortform av Joakim, variant av det keltiske Kimball og fra den engelske hersker Cymbeline (død 42), "høy, mektig". Kim er også et vanlig navn i sørøst-Asia (betyr gull/gylden). Kiplings roman "Kim" fra 1901 har bidratt til navnets popularitet i Europa.

 
» Navnedag: Josefine, Josef

19. mars er Josefine og Josefs dag. Josef er hebraisk (Yosauf) og skal bety "måtte Herren forøke", dvs. ett barn til. Fra 1. Mosebok, 30,24: "så kalte hun (Rakel) ham Josef og sa: Herren tillegge meg en annen sønn". Navnet er brukt i Norge fra slutten av 1200-tallet, på Island tidligere. Hunnkjønnsformene Josefine og Josefa er dannet senere, populært etter keiser Napoleon 1.s hustru Joséphine de Beaharnais (1763 - 1814). Kortformer: José, Joe, Guiseppe, Yosef.

 
» Navnedag: Edvard, Aleksander, Sander

I dag er det 18. mars, og Edvard og Aleksander sin dag. Edvard - angelsaksisk Eadward kommer fra gammelengelsk ead (rikdom) og weard (vokter, vakter), altså "vokter av rikdom". Tilsvarer det norrøne Jatvardr, som fra 1300-tallet ble Jedvard og Jetvard, i dialekter ofte Edevart (bl.a. i flere Hamsun-romaner). Aleksander, gresk Glexandros, kommer fra alexo (vokte, forsvare) og anér, genitiv andros (mann, menneske). Altså "mannens verge" eller "forsvarer mennesket". Døpenavn i Norge fra 1300-tallet. Sander er tysk og norsk kortform fra 1700-årene, Alex er fra nyere tid. Alexis er gammelt gresk mannsnavn, senere også oppfattet som kvinnenavn. Hunnkjønnsformer: Alexandra, Sandra. Aleksander den store 356 - 323 f.kr. Alexander Kielland 1849 - 1906.

 
» Navnedag: Gjertrud, Trude

17. mars er Gjertruds og Trudes dag. Gjertrud kommer fra det norrøne Gewirthrudr, sammensatt av geirr (spyd) og thrudugr (sterk). Gammeltysk form Gertrud, populært etter helgenen St. Gertrud av Nivelles. Navnet er kjent i Norge fra år 1000. Datter til Erling Skjalgsson het Gertrud. Trude og Drude er kortformer, kjent i flere hundre år. Trudr het datter til Tor, eller synonym for kvinne i norrøn poesi.

 
» Navnedag: Gudny, Gudmund

Det er blitt 16. mars, og det er Gudny og Gudmund sin dag. Gudny (Gunni, Guni) er sammensatt av Gud- og det gammelnorske nyr, altså "Guds nykomne". Først kjent på Island, i Oslo 1447 skrevet Gudni. Dansk middelalderform er Guthni. Gudmund er kjent på Island så tidlig som i det 9. århundre, sammensatt av Gud- og mund eller mundr. Det angelsaksiske mund betyr vern, mens det norrøne mundr vil si gave, medgift. Betydningen blir da enten "vernet av Gud" (Janzen) eller "gudegave" (Vågslid). Navnedag etter biskop Gudmund Aresson i Holar, Island, død 16. mars 1237. Han hadde vært biskop i 36 år.

 
» Navnedag: Christel, Christer

I dag er det 15. mars, og dagen til Christel og Christer. Christel (Chrissie, Cristi, Kriss, Chrystal) er både en skotsk form av Christine og tysk diminutiv (Kristel) av Kristine. Alle varianter kommer fra hunkjønnsformen av det latinske Christianus (kristen), som er fra gresk Christos (den salvede). I Norge er Christel blitt populært de siste 20 - 30 år. Guttenavnet Christer er svensk form, kjent fra det 5. århundre. Særlig benyttet innen adelen, men utbredt fra 1950-årene.

 
» Navnedag: Mathilde. Mette

14. mars er Mathilde og Mette sin dag. Mathilde kommer fra gammeltysk Mathilt, sammensatt av macht (styrke gir makt) og hilt, som tilsvarer det norrøne hildr (strid og navn på valkyrje). Kan gjerne oppfates som "sterk stridsmøy"; har samme betydning som Magnhild. Gårdsnavnet Maktildarud fra 14. århundre i Østfold, nå Makrelrød. Mette er kortform for Mathilt (Mathilde), dessuten er det dansk diminutiv av Margaretha - har vært brukt i Norge fra det 15. århundre og fikk sin renessanse fra 18930-årene. Metta er svensk, og Maud er engelsk kortform.

 
» mailadresse på websider Som alle sikkert vet nå, så er det ikke direkte lurt å putte mailadressen sin ubeskyttet på en webside. Hvorfor ikke? Fordi spammerne plukker den opp og sender søppelpost til deg. Mange forsøker å løse problemet, og Hiveware sin Email Address Enkoder ser ut til å være en grei løsning. Dersom du ikke har Mac og OSX, så er nok kommandolinjeversjonen best for deg. De har også en eldre versjon laget i java.   Ingen kommentarer |
» Navnedag: Greta, Grete

13 mars har Greta og Grete navnedag.

(mer)  
» Navnedag: Gro, Gregor

Gro og Gregor har navnedag 12. mars. Gro fra norrønt Groa, av verbet groa (gro, vokse, grødes). En teori er at det keltiske gruach (kvinne) kan ha vært påvirkning. Groa het datter til Torstein Raud, under Torfinn jarls styre på Orknøyene ca. 1020. Gregor (Greger, Gregers, engelsk Gregory) er en forkortelse av det opprinnelige greske Gregorios (den våkende / årvåkne), kjent i Norge fra det 12. århundre. Gregorius Dagsson i Kong Inges saga.

 
» Navnedag: Tale, Edvin

11. mars er Tales og Edvins dag. Tale (Adala, Adele, Taletta) er et pikenavn, opprinnelig fra tysk i det 14. århundre. Navnet er en sammentrekning av helgennavnet St. Anhelt, eller en form av Adelhed (høyreist og lys). Tale i Olav Duuns "Medmenneske". Edvin kommer fra gammelengelsk ead(lg), dvs. glad / rik, og wine, som betyr venn, altså "glad / rik venn". Byen Edinburgh menes å være oppkalt etter den første kristne konge i Northumbria, St. Edwin, død 633. Edvin tilsvarer det norrøne Audun (Augun), sammensatt av audr (lykke / rikdom) og vinr (venn).

 
» Navnedag: Edel, Edle

I dag er det 10. mars, og Edel og Edle sin dag. Edel er tysk og kortform av navn med forleddet Edel eller Adel, og opprinnelsen er det gammeltyske athal (adelig, av høy byrd). Eksempelvis Adela, Adelheid, Adeline, det siste populært etter Lord Byrons dikt om Don Juan: "Sweet Adeline, amidst the gay world's hum...". Edle og Edla er varianter. En kvinne ved navn Edla, datter av en jarl i Vendland (Nord-Tyskland), er nevnt i kongesagaene

 
» Navnedag: Sverre, Sindre

9. mars er Sverres og Sindres dag. Sverre, oprinnelig Sverrir, var kjent på Island allerede på 1100-tallet. Først et klengenavn - det gammelnordiske sverra (svirre, hvirvle rundt) og var betegnelse på en villbasse. Kong Sverre Sigurdsson (ca. 1150-1202) og sønnesønnen hans, junker Sverre Håkonsson (død 1260). Navnedag etter kong Sverre. Sindre var først et tilnavn, men kjent som døpenavn fra begynnelsen av 1500-tallet i Norge. Norrønt sindra vil si gnistre, og navnet kan oppfattes som betegnelse på en med livlig temperament.

 
» Navnedag: Beate, Betty, Bettina

På kvinnedagen (8. mars) er det Beate, Betty og Bettina som har navnedag. Beate stammer fra det latinske Beatus (lykkelig, salig). Engelsk Beata, assosiert med Beata Virgo - den velsignede jomfru Maria. Navnet kan spores tilbake til 1700-tallet, lite brukt i Norge. Betty er engelsk diminutiv av Elizabeth, fra hebraisk Elisjeba (hun som ærer Gud). I bibelen finnes Elisjeba først som Arons hustru (2. Mosebok, 6:23). I Norge finnes Betty fra midten av 1800-tallet. Varianter: Bet, Betsy. Bettina kommer også i utgangspunktet fra Elizabeth, men via italisenk hvor det ble utvidet til Bettina.

 
» Navnedag: Arild, Are

7. mars er navnedagen til Arild og Are. Arild er dansk form av det gammeltyske Arnoald (-vald), som betyr "høvding som har ørnens styrke" eller "har makt over ørnen". Det gammeldanske Areld betyr "før tiden", norrønt ar alda , dvs. "de eldste tider", og uttrykket "fra arilds tid" har ingenting med mannsnavnet å gjøre. Islandsk form er Ari, kjent fra før år 1000. Are er kortform av navn på Ar- eller Arn-, eller nordisk form av Ari (ørn). Ofte brukt i vikingetiden, så sjeldent i flere hundre år, før det igjen blir vanlig i 1960-årene (Are Einarsson - Inges saga, Are Torgeirsson 1167, Are prest Torgilsson - Olav den helliges saga).

 
» Navnedag: Annfrid, Andor

Det er 6. mars og dagen til Annfrid og Andor. Annfrid er en variant av Arnfrid, som består av Arn (ørn) og fridr (vakker, ven). Navnet har gammel tradisjon på Island, det er kjent fra 800-tallet. Andor kommer fra det norrøne Arntorr, sammensatt av Arn (ørn) og torr (guden Tor), altså "guden Tors ørn". Det ble etterhvert vanlig med Arnorr på Island og Andor i Norge (Arnor Jarleskald i bl.a. Olav den helliges saga).

 
» Navnedag: Patricia, Patrick

5. mars er det Patricia og Patricks dag. Patricia er hunnkjønnsform av Patrick, først tatt i bruk i 20. århundre. Patrick er irsk, hentet fra det latinske Patricius, adelsmann. Engelsk skrivemåte er Patrick. St. Patrick er Irlands apostel og skytshelgen (389-461).

 
» Navnedag: Ada, Adrian

Ada og Adrian har navnedag 4. mars. Ada er hebraisk og betyr sannsynligvis ynde, skjønnhet. Esaus hustru het Ada (1. Mosebok 36, 2). Kan også være kortform av navn med forleddet Adel. Adrian er latin "fra byen Hadria". Hadrianus - romersk keiser, død år 138. Hadrian - martyr år 304.

 
» Navnedag: Gunnveig, Gunnbjørg

3. mars er navnedagen til Gunnveig og Gunnbjørg. Gunn er norrønt for strid, mens veig kan komme fra verbet vigja (vie,vigsle) eller substantivet ve (hus, hjem). På Gol fantes gårdsnavnet Gunnwiggaard. Den svenske varianten er Gunvig. Gunnbjørg (Gunborg) har vært brukt i Norge siden det 14. århundre. Siste ledd kommer av bjorg (berging, hjelp).

 
» Navnedag: Erna, Ernst

Erna og Ernst har navnedag 2. mars. Erna er kortform av det franske Ernestine, hunnkjønnsform av det gamle tyske mannsnavnet Ernst. Ernst kommer av Ernust (gml. tysk - alvorlig), som ble bragt til England i det 18. århundre av hannoveranske konger, og skrives Ernst og Earnest. Erna finnes også i den eldre Edda, hun er datter av Hersir i "Rigsdula", navnet kan bety "den raske" (gml. norsk - ern - rask, sprek). Kjente navn: Ernest Hemingway, Ernst Rolf, Ernst Diesen, Ernst Orvil.

 
» Navnedag: Audny, Audun

1. mars er Audny og Auduns dag. Audny er sammensatt av audr (lykke, rikdom) og vinr (venn). Audr var også navn på en jotun, og audvinr var den norrøne betegnelsen på en gavmild venn. Audun var alminnelig alledered på 100-tallet, og er språklig i familie med det angelsaksiske Eadwin, Edwin. I norrøn litteratur Augun og gårdsnavnet Augunarstadir, i dag Onstad. Varianter: Auden, Auen, Audvin.